BPI-M4 android Getting started

New to this and need a how to guide dont have a serial port only USB. Thanks guys

Hello Dear, Welcome to the community.

Can you explain more about what 'how to guide` are you looking for ?

What do you want to achieve ?

OK, there were three of us that wanted to test out these signal chip computers, I chose the Banana pi they went for the raspberry. With the info they received they were up and running the same day. What did I get Jack, I plugged in the power and the HDMI cable what happened nothing? I was about to bin the thing but I thought give the forum a try, got some information about using a “hypertrm.exe” and a serial port what a joke, hypertrm died with windows XP and a serial port? I only have USB. So, I think you understand and by the way what are these two led´s for and what do the switches and button do?

Thanks for all the help you can give me.

Can you please advice which model did you purchase? I will look into that model and try to help you out.

BTW do you plan to use it with Android os or do you want to try Linux?

Here is how to install Ubuntu linux 18.04 MATE edition on your sd card and make the device boot from sd card

Step 1. Download the image file from bananapi link below

Step 2. Download and install etcher from here

Step 3. Flash the image file to sd card using etcher. Step 4. Insert the sd card to device and power on.

Make sure the switch is on the sd card boot mode.

Here is the image link.

Thread post of this release is here.

I hope this helps.

Hi the model I have is a BPI-M4 and I was going to start of with Android then Linux (mint mybe).

BTW switch boot mode? the only switch I have found has position 0 or 1.

Hi so I made the SD card placed it into the SD slot connected the HDMI cable, a key board, the Switch (boot) in position 1 and then connected the power. Result Power led always on. Activity Led Always blinking. A Blue Led blinks now and again. And its stays that way. I have waited up to 30 minutes before turning of and I have tried many times.

Someone from the BPI team should respond to you. @sinovoip

Should would will mybe🤔

1 Like

Hi,

first of all here are two links for you that might give you a bit more info:

The later shows an image of the board, including for example the switch and buttons. While I not have an M4 board, I believe the switch only has a function if you use both, the eMMC on board memory and a SD-card, to tell the board from which to boot. The red led is for power, the second blue is user programmable and usually shows activity. If the blue led is on it usually mean the board powerd up and loaded the image correctly.

You may want to connect the PC via USB to the debug UART connector. For this you may need something like this:

Those kind of cables are invaluabe in every Pi project. For the 4-wire one you usually leave the red power one unattached. On the client (PC) side I usually go with putty, see this howto video.

Some further questions:

  • Which exact image did you burn to your SD card?
  • Which SD card do you use?
  • Which program did you use to burn the image?
  • What did you connect to the HDMI port, a regular monitor or an LCD screen?

Hi Now were to start: The Reference page: Reference page: http://www.banana-pi.org/m4.html 1

And the Wiki: http://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-M4 1

I have read and copied most of it to my hdrive. It has no information about what the “Boot switch” does neither does it say anything about the two buttons “Install” and “Boot” do. I understand the red and green Led´s the blue!

Images I have tried.

Linux Ubuntu.

Google Drive : https://drive.google.com/open?id=1nPI2dy_KCW4h5korQdvj0iymHIDyxIPq

Linux Debian.

Google Drive : https://drive.google.com/open?id=1rVrZStsw2PINBhIxCzOLOtYLbtoECmEk

Android.

Google Drive:https://drive.google.com/open?id=12wB3CqGBDxE7Cyi_BzZbAid0UlZCtcFZ

So, what happens I made the SD card placed it into the SD slot connected the HDMI cable, a key board, the Switch (boot) in position 1 and then connected the power. Result Power led (red) always on. Activity Led (green) Always blinking. A Blue Led blinks now and again. And its stays that way. I have waited up to 30 minutes before turning of and I have tried many times.

Questions is the flash empty from the factory. Just turning on the card should I see anything on the display. Do I have to press the “Boot” button after loading an image? How do I know when the image is loaded? If you open the Android zip file is says information about using a “hypertrm.exe” and a serial port what a joke, hypertrm died with windows XP and a serial port? I only have USB.

Hi,

so for Linux Ubuntu you essentially tried this one:

which @spikerguy proposed and should be Ok to get you started.

The FAQ on the page indicate that if you have trouble with the HDMI display you should try:

  • [CTRL] + [ALT] + [F1] which will essentially drop you to the console login (or F2…F6)
  • [CTRL] + [ALT] + [F7] which should switch you back to the graphical desktop

The boot switch set to position 0 will start the SD card, and fallback to internal eMMC if no SD card is found.

And yes, by default the eMMC flash is empty and you have to first start with a SD card that is burned with an Image. After it is loaded you then can copy over whatever distro you like to the internal eMMC. A regular Rasperberry Pi only comes with SD card.

For burning the image to the SD card I would use something like balenaEtcher as @spikerguy suggested.

Starting with an SD card slotted in, you should see an output on your screen of the Linux operating system starting up, printing out things like (this is for an M64 board, but there shoud be some console output similar):

...
[    0.000000] Linux version 4.4.89-BPI-M64-Kernel ([email protected]) (gcc version 4.9.3 20150113 (prerelease) (Linaro GCC 4.9-2015.01-3) ) # 8 SMP PREEMPT Thu Nov 1 15:46:06 CST 2018
...
[    0.000000] Kernel command line: board=bpi-m64 console=earlyprintk=sunnxi-uqt,0x01c28000 console=tty1 console=ttyS0,115200n8 no_console_suspend consoleblank=0 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 rw rootwait bootmenutimeout=10 datadev=mmcblk0p2 service=linux4.4 bpiuser=720p mac_addr= enforcing=1 initcall_debug=0 loglevel=8 init=/sbin/init cma=256M panic=10 fsck.mode=force fsck.repair=yes disp.screen0_output_type=3 disp.screen0_output_mode=5 disp.screen1_output_type=3 disp.screen1_output_mode=5 androidboot.serialno=8417***********0a0f boot_type=1
...
[    0.180062] Brought up 4 CPUs
[    0.180284] SMP: Total of 4 processors activated.
[    0.180310] CPU: All CPU(s) started at EL1
[    0.180350] alternatives: patching kernel code
[    0.180515] Invalid sched_group_energy for CPU3
[    0.180540] CPU3: update max cpu_capacity 1024
[    0.180544] Invalid sched_group_energy for CPU2
[    0.180583] Invalid sched_group_energy for CPU1
[    0.180604] Invalid sched_group_energy for CPU0
...

However not all displays and screen resolutions are supported which could be one reason why your screen may stay black. On contrary at least on the UART console you should see something. If nothing shoes up on the UART console you may need to reverse Rx and Tx cables on the pins.

Normally when you can see the ‘blue’ heartbeat led you know your kernel is fully loaded.

I understand that you may be frustrated but when dealing with any Pi, then you are tinkering on a hardware low level. Before one can use USB or any other functionality a driver has to be loaded and configured, while serial communication is usually provided as is. You essentially going back to the roots. The suggested ‘hypertem.exe’ is just a terminal program to connect to the UART serial console pins, for which I suggested to use PUTTY as a successor instead.

So if there is a problem, one usually grabs an USB to serial connector (UART) cable as linked before to see what is or what is not going on.

The Banana Pi do indeed have a steeper learning curve then a regular Raspberry Pi.

PS: regarding the buttons, the one labeled ‘boot’ is I guess actually the ‘reset’ button. The ‘install’ button is I guess supposed to help you copy over an SD card to the internal eMMC but was indeed never oficially documented. I do not have an M4 board at hand so I can not test it myself.

Independent of that, you should normally not need to press a button to start your board as it should start up as soon as it gets power.

Thanks, I have some thing to go on Ill let you know how things turn out.

Hi I connected the BPI-M4 (Not M64) to my tv set through the HDMI display output the only display out put on the board, couldn´t try the [CTRL] + [ALT] + [F1] or the [CTRL] + [ALT] + [F7] because the USB ports aren’t enabled until the flashing process is complete because as you said the flash is empty from the start. But when the blue led started to blink, I could see a Linux OS on the TV screen. Now how do I put the OS into the eMMC “Copy”.

Next, I tried the Android set up and this can’t be correct.

“1.2 Set Baud rate: 115200, data bit: 8 bit, stop bit: 1 bit, Parity: NONE, Flow control: NONE”

I have installed Putty, tera term and even hypertrm and played with Baud rate data bits etc. I have contact with the board but nothing like, the display is what you image if the connection is wrong.

image

And btw The Banana Pi does indeed have a steeper learning curve then a regular Raspberry Pi. but that is mainly because the document is so, you couldn’t say bad because there isn’t any it´s a question of looking at the drawings and going over the schematics and doing some guest work but even then you need some basic information or is this board so new there isn’t any!

1 Like

Usb is enabled as soon as the device is powered on. Can you explain how did you flash this image BPI-M4/BPI-W2 Demo Image Release : Ubuntu Mate 18.04 & Ubuntu Server 16.04 2019-06-18 to SD Card? This you use the MATE version or the SERVER version?

It would be helpful for us to understand your situation if you could provide a short video of what you could see on the screen when you do the above method.

This will need a UART cable for you to connect it. This is the one I am using Link

To connect the cable see the following image:

Keep the red wire (power/vcc) open, connect black to ground and the TX/RX lines usually have to be crossed (meaning Rx has to connect to TxUsb and Tx has to connect to RxUsb). If the crossing does not work, try to reverse them.

For how to configure putty have a look at this youtube video:

Having strange characters on the serial bus can either mean that you forgot to connect ground or that the settings for Baud/data/stop bit are wrong.

Some more pictures how to setup putty: image image

Make sure the com port is actually the same as reported in your windows device manager: image

What putty version is this ? were can I down load it!

Forget that question